Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. De raad controleert het dagelijks bestuur (het College). De raad is een groep van gekozen volksvertegenwoordigers binnen een gemeente. De raad van Noordenveld telt 23 leden. Gemeentebelangen (9 zetels), Lijst Groen Noordenveld (3), PvdA (3), VVD (2), CDA (2), GroenLinks (2), D66 (1) en de ChristenUnie (1).
De gemeenteraad komt in de besluitvormende vergadering bijeen.

De commissie behandelt in de oordeelsvormende vergadering de punten die in de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad aan de orde gaan komen. De commissie neemt geen besluiten maar adviseert de gemeenteraad. In de commissie kunnen de leden zich laten vervangen door plaatsvervangende commissieleden.

De gemeenteraad wordt ambtelijk ondersteund door de griffie. De griffie bestaat uit de griffier, de raadsadviseur en een secretariaatsmedewerker.
De griffie is de schakel tussen de inwoners, ambtelijke organisatie en de raad.

De agendacommissie stelt de agenda's vast van de besluitvormende en oordeelsvormende vergaderingen. Daarnaast beoordeelt de commissie de informatiebijeenkomsten die voor de gemeenteraad gepland zijn. De agendacommissie vindt op dezelfde avond plaats waarop het presidium bijeenkomt. De leden van de agendacommissie zijn: de fractievoorzitters, de voorzitters van de raad en de raadscommissie en de griffier.

Het presidium is de vergadering van de fractievoorzitters, de voorzitters van de raad en de raadscommissie en de griffier. Het presidium vergadert eenmaal per maand in het openbaar. Het presidium heeft geen politieke taak maar houdt zich onder meer bezig met het opdrachtgeverschap aan projectgroepen, het indienen van voorstellen namens de raad en het organiseren van de werkzaamheden van de raad.

De Kinderadviesraad is door de gemeenteraad op 20 april 2022 ingesteld. De gemeenteraad hoopt met een kinderadviesraad dat de stem van het kind in onze gemeente beter gehoord wordt. De kinderadviesraad mag op eigen initiatief of op verzoek advies uitbrengen.
Elke basisschool in de gemeente Noordenveld is gevraagd om voor de kinderadviesraad twee leerlingen uit groep 7 aan te melden.

De Rekenkamer onderzoekt de doeltreffendheid en effectiviteit van het beleid van de gemeente. De Rekenkamer is een geheel onafhankelijk orgaan dat zelfstandig beslist welk onderzoek wordt uitgevoerd. De leden zijn onafhankelijk van de gemeente Noordenveld.